Zonnewarmte…

We zijn eind mei gestart met de aanleg van een duurzame warmte opslag installatie. Hiermee gaan we niet alleen zonnewarmte gebruiken om de vloer in de kippenstal en in het woonhuis op te warmen, maar gebruiken we ook de warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk in dit innovatieve warmte opslag systeem. Het bedrijf Ecensy heeft het systeem ontworpen en is nu volop bezig met de installatie van de diverse onderdelen.

 

Het totale systeem bestaat uit een groot zonnecollector oppervlak met warmtepomp, een warm wateropslag tank van 50.000 liter, een gesloten bronsysteem voor bodemwarmte opslag, een koudemiddel opslagvat van 300 liter voor de koeling van de melk en een warmtepomp. Daarnaast is er een opslagvat van 1000 liter voorzien van warm water in de rundveestal en bij het woonhuis. Tevens is er een nieuwe melktank gekocht zodat deze naadloos in het systeem past.

 

Hieronder vindt u een fotoalbum met daarin een overzicht van de voorgang van de totale installatie. Dit fotoalbum wordt regelmatig aangevuld met nieuwe foto´s.

  • Een viertal bronnen wordt geboord voor warmte opslag in de bodem
  • Witte vat is warmwater opslag, het blauwe de koude opslag (2°C) en in het midden de warmtepomp
  • Het plaatsen van de warmte opslagtank van 50.000 liter
  • De nieuwe melktank, waarmee de vrijkomende warmte van de melk gebruikt wordt om water op te warmen, is geplaatst