Ouder nieuws

Vrijloopstal vinden de koeien heerlijk!

 

Zoals hier op de foto duidelijk te zien is, vinden de koeien de volledig ingestrooide ligruimte heerlijk! Hoewel het lijkt dat deze koe graag onder een warme deken van stro ligt, is niets minder waar.

Dat de frisse open stal wordt gewaardeerd door de melkkoeien blijkt wel uit het feit dat de koeien niet alleen de beschutting van de strobalen wand opzoeken, maar zeker ook de open zijde van de ligruimte. En tijdens het stro verdelen komen de koeien graag spelen en rennen ze door de ligruimte! En spelen ze zelfs graag verstoppertje, lijkt het op de foto.

Op dit moment wordt het stro nog handmatig verdeeld in de ligruimte, maar we zijn aan het kijken om dit (gedeeltelijk) te automatiseren.

 

Eerder nieuws

15 oktober 2016 Uitbreiding Rundveestal in volle gang

Hieronder hebben we een aantal foto’s van de uitbreiding van de stal voor de melkkoeien gezet. Hiermee kunnen wij straks al het stro voor de koeien en het vlas strooisel voor de kuikens voor een heel jaar opslaan. Ook is hier ruimte om alle machines binnen te kunnen zetten.

  • De poeren zijn gestort
  • De eerste paal is geslagen
  • De constructie staat!
  • Verplaatsing van de betonplaat van de voersilo's
  • De silo's staan op de nieuwe plaats
  • De loopvloer voor de koeien is gestort en het dak zit erop
  • De achtergevel is klaar

 

26 augustus 2016 Familie Nijkamp winnaar Roja 2016!

Tijdens een spannende verkiezing tijden de Roja 2016 (Raalter Ondernemer van het jaar), zijn we gekozen als winnaar in de categorie Agrarisch. Volgens het juryrapport:

Verbeterd imago agrarische sector
Omdat diercomfort uitgangspunt was bij alle genomineerde agrarische bedrijven hebben deze ondernemers een belangrijke bijdrage in de verbetering van het imago van de agrarische sector. Het scharrelvleeskuikens- en melkveebedrijf met de innovatieve windstreekstal van voormalig Sallandse Boer Robert Nijkamp werd uitverkoren tot winnaar: “Hij is een commerciële denker op verantwoorde schaal, die nieuwe invalshoeken en samenwerkingen betrekt in zijn innovaties.”

Na afloop hebben we dit als familie gezamenlijk gevierd. Mooi dat we op deze manier waardering krijgen van vele mensen.


foto prijswinnaars

 

 

28 juni 2016 Plukon wint dierenwelzijn award met Windstreek

Plukon heeft in Berlijn de ‘best innovation award’ gewonnen met de Windstreek stal en wij mochten mee om deze prijs samen met Plukon in ontvangst te nemen! Plukon heeft deze prijs gewonnen tijdens de uitreiking door Compassion in world farming voor het succesvol promoten van de Windstreek stal.

berlin

 

20 juni 2016 Windstreek kip verkrijgbaar bij AH!

De kippen die afgelopen week uit de Windstreek stal zijn weggegaan, liggen in de winkel en wel herkenbaar als Windstreek kip! Door een QR code te scannen, krijg je op je mobiel alle info over Windstreek kip en het houderij systeem. Mocht de Windstreek kip onverhoopt niet in het schap liggen bij de Albert Heijn (en dat kan want slechts één keer per 9 weken hebben wij de kippen slachtrijp), vraag er dan naar in de winkel. Want dit wordt terug gekoppeld met de inkoop en meer vraag betekent meer belangstelling voor Windstreek als houderij systeem!

verpakking kifilet Windstreek

 

1 juni 2016 Eindelijk zomer!

Niet alleen de koeien kunnen buiten in de wei genieten van het mooie weer, maar ook de kippen kunnen eindelijk van het mooie weer en het uitzicht genieten! De kleden voor de wintergarten (de overdekte uitlopen) kunnen omlaag en in de Windstreek staat het schuifraam open. De kippen in stal 2 kunnen heerlijk het grasland inkijken, maar de kippen in stal 1 hebben wel een heel speciaal uitzicht. Ze kunnen heerlijk kijken naar de koeien die aan het voerhek staan te vreten!

 

WP_20160601_005

WP_20160531_017

 

 

9 April 2016 De koeien gaan weer naar buiten!

Eindelijk, na een lange winter in het stro, mochten de melkkoeien vandaag, zaterdag 9 april, weer naar buiten. Ze stonden al te wachten bij het hek onder toeziend oog van de pinken, omdat ze al zagen dat er een stuk grasland met een lint afgezet werd waarop ze mogen gras eten. In combinatie met het voorjaarszonnetje kregen ze er allemaal zin in.   Na lang wachten ging het hek open en de koeien renden de wei in en dansten in het rond, zoals Antonia (met nummer 73 om) hieronder. Daarna is het lekker smullen van het overheerlijke eerste voorjaargras.

pinkenaanvoerhekkoebuiten1 koeienbuiten2

 

 

29 maart 2016 AH boeren lentefeest groot succes!

2e Paasdag was het dan zover, de AH boeren lentefeesten vonden plaats, ook op ons bedrijf. Met een enorme opkomst hebben wij aan vele burgers en belangstellenden uit kunnen leggen hoe onze scharrelkippen worden gehouden. In onze zichtruimte konden de mensen via grote ramen rechtstreeks in de stal kijken en live meemaken hoe de stal eruit ziet en bovenal: kippen kijken!   Naast de bezichtiging van de stal hadden wij tevens een kleine streekmarkt geregeld met streekproducten uit de boerderijwinkel & asperges De Weerd. Tevens stond wijngaard de Landman uit Raalte er met eigen wijnen en gedroogde vruchten. Ook een echte ijscokar mocht niet ontbreken en menigeen heeft kunnen smullen van ijs van ijsboerderij Rosahoeve van de familie Kleverkamp ook uit Raalte. Tot slot mochten natuurlijk de kip nuggets niet ontbreken en hier heeft Plukon Foodgroup voor gezorgd.   Daarnaast waren er voor de kinderen van allerlei activiteiten zoals schminken, paaseieren zoeken, kleine kuikentjes aaien en kleurplaten, speurtocht. Al met al een zeer geslaagde dag. IMG_8974 IMG_8979

IMG_8960

AH Lentefeest op ons bedrijf

Kom op 2e paasdag (28 maart 2016) naar ons bedrijf en ontdek hoe onze kippen worden gehouden! Wij doen mee met de Albert Heijn Lentefeesten en laten die dag tussen 11.00 en 16.00 uur zien hoe onze kippen leven. Daarnaast kunt u bij ons van alles proeven en zijn er allerlei activiteiten speciaal voor kinderen zoals een springkussen en schminken. Aanwezig zijn onder andere Boerderijwinkel & asperges De Weerd, ijsboerderij Rosahoeve en wijngaard de Landman. Uiteraard ontbreekt onze slachter/verwerker van het kippenvlees Plukon niet!   Ga naar www.ah.nl en schrijf je in. windstreek binnenzicht

11 december 2015 Open dag Windstreek groot succes

Iedereen was in de gelegenheid om de eerste Windstreek stal te komen bewonderen en vele mensen hebben hier gebruik van gemaakt, zie onderstaande foto’s. De middag begon met een minisymposium over innovaties in de vleeskuikenhouderij, waarna iedereen de stal kon bekijken. windstreek open dag stands open dag bezoekers open dag symposium

12 november 2015 Officiële opening Windstreek stal

Na vele jaren van plannen, schetsen en experimenteren werd de stal officieel geopend op 12 november met een aantal sprekers en een toast, midden tussen de kippen! windstreek opneing toast windstreek opening kantine windstreek opening spreker windstreek opening

5 oktober 2015 Eerste kuikens in de Windstreek stal!

Na vele jaren van schetsen, doorrekenen, experimenteren en plannen zijn eindelijk op 5 oktober 2015 de eerste kuikens in de Windstreek stal gearriveerd. Na afloop van het project “Pluimvee met Smaak” in 2011, zijn we samen met Wageningen UR Livestock Research, Sommen automatisering, Plukon Foodgroup en Circular Landscapes gestart om de het concept van de Windstreek stal praktijkrijp te maken en eindelijk is het zover! De eerste kuikens mogen in de stal en scharrelen nog wat onwennig rond.

WP_20151005_001

WP_20151005_006

NIJKAMP logo Blauw CMYKRGTM Nijkamp

Nieuwe Deventerweg 26 Raalte

Tel. 0572-351965

Fax. 084-2215103

E-mail info@nijkampraalte.nl