Zonnewarmte…

We zijn in mei 2017 gestart met de aanleg van een duurzame warmte opslag installatie. Hiermee gaan we niet alleen zonnewarmte gebruiken om de vloer in de kippenstal en in het woonhuis op te warmen, maar gebruiken we ook de warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk in dit innovatieve warmte opslag systeem. Het bedrijf Ecensy heeft het systeem ontworpen en is nu volop bezig met de installatie van de diverse onderdelen.

 

Het totale systeem bestaat uit een groot zonnecollector oppervlak met warmtepomp, een warm wateropslag tank van 50.000 liter, een gesloten bronsysteem voor bodemwarmte opslag, een koudemiddel opslagvat van 300 liter voor de koeling van de melk en een warmtepomp. Daarnaast is er een opslagvat van 1000 liter voorzien van warm water in de rundveestal en bij het woonhuis. Tevens is er een nieuwe melktank gekocht zodat deze naadloos in het systeem past.

 

Het totale systeem is werkend per 15 februari 2018. Eind zomer 2017 is de melkkoeling met warmtepomp, gesloten bron en woonhuisverwarming in bedrijf genomen. Naast de gasreductie die nu al gemeten is bij het woonhuis afgelopen winter, hopen wij met het koppelen van de warmtepomp met zonnecollectoren (waar water opgewarmd wordt), op het dak van de kippenstal, aan het reeds werkende systeem, een nog veel forsere reductie op ons gasverbruik te behalen.

Hieronder vindt u een fotoalbum met daarin een overzicht van de voorgang van de totale installatie.

  • Een viertal bronnen wordt geboord voor warmte opslag in de bodem
  • Witte vat is warmwater opslag, het blauwe de koude opslag (2°C) en in het midden de warmtepomp
  • Het plaatsen van de warmte opslagtank van 50.000 liter
  • De nieuwe melktank, waarmee de vrijkomende warmte van de melk gebruikt wordt om water op te warmen, is geplaatst
  • De opslagtank van 50000 liter is geisoleerd en van een strakke beplating voorzien
  • Rechtsonder op de foto de zonnecollectoren waar het water dorheen wordt gepompt
  • Temperatuur overzicht van de installatie
  • Proces overzicht in schema